Nadchodzi Nowy Hack & Slash! Pierwszy Trailer Zapowiada Papierowy Hołd i Parodię Gatunku w Book of Demons.

Thing Trunk ogłasza nową grę hack & slash na PC wypuszczając trailer zawierający niepokojący wiersz, papierowego demona i garść dynamicznych ujęć z gry. Przedsprzedaż rozpoczęta.

Warszawa, 10 Marca 2016 - Niezależne studio Thing Trunk ogłosiło dziś Book of Demons, nową grę action RPG na komputery PC. Gra będzie dostępna w serwisie Steam w drugiej połowie roku. Dzięki uprzejmości sklepu Humble Store, już dziś można wstępnie zamawiać grę w promocyjnej cenie 14.95 USD na oficjalnej stronie: http://www.bookofdemons.com

Aby zaakcentować ogłoszenie, przygotowana została 2-minutowa zapowiedź gry:  https://www.youtube.com/watch?v=0T_3ezRnC_w

To co odróżnia Book of Demons od innych gier fantasy hack & slash to wachlarz nowatorskich zmian w bazowej mechanice, grafika oparta na papierowych wycinankach, bardzo niska bariera wejścia i mroczny klimat przemieszany z humorem, który powinien spodobać się wszystkim fanom klasycznych gier. Rozwój postaci w grze zbudowany jest wokół zunifikowanego systemu kart, które zastępują przedmioty, czary i umiejętności. Obecne gry hack & slash wykorzystują dziesiątki statystyk, których ciągłe podbijanie przekłada się na ledwie zauważalne zmiany w grze. Book of Demons działa inaczej, bo posiada wiele znaczących mechanik, które można niezależnie włączać i łączyć dla uzyskania nieskończonej ilości ciekawych kombinacji.

Book of Demons jest pierwszym tytułem w serii Return 2 Games, którą Thing Trunk zapowiedział w zeszłym roku. Akcja każdej gry w serii rozgrywa się w Papierowersum (Paperverse), wyimaginowanym miejscu, w którym wszystkie postacie i obiekty z gier są złożone z wyciętego papieru. W zgodzie z klasyką gatunku, gra opowiada uniwersalną historię walki dobra ze złem, historię zmagań bohatera starającego się ocalić świat przed ostateczną zagładą.

“Zawsze fascynowało nas to, jak intensywne było granie w gry w latach 90’tych, jak tamte gry potrafiły pochłonąć gracza i wciągnąć do swojego świata. W szczególności zapamiętaliśmy Diablo 1, chyba najbardziej klimatyczną z gier hack & slash.” powiedział Maciej Biedrzycki, współzałożyciel Thing Trunk. „Book of Demons jest hołdem dla tego sentymentu.”

Główne cechy “Book of Demons”:

·         Grafika w stylu papierowych wycinanek

·         System kart zastępujących przedmioty, czary i umiejętności

·         Nowatorski system poruszania się i walki

·         System Flexiscope™, który dopasowuje długość sesji do potrzeb gracza

·         Tryb niekończącej się rozgrywki z ponad setką wyzwań

·         Pierwszy naprawdę przystępny hack & slash

·         Losowe układy podziemi

·         Kampania dla pojedynczego gracza z 3 klasami postaci

·         Ponad 60 różnych typów potworów

·         Pokłady humoru

Thing Trunk obiecał, że wszystkie nowatorskie cechy gry zostaną niebawem wyjaśnione oraz, że wkrótce zostanie opublikowane nagranie z rozgrywki.

Informacje o grze:

·         Platforma: Windows PC (kolejne platformy będą ogłaszane wkrótce)

·         Data wydania: Trzeci kwartał 2016

·         Dystrybucja: Sklep Steam

·         Przedsprzedaż: gra dostępna w promocyjnej cenie 14.95 USD

Masteriały dla mediów

Trailer w wysokiej jakości (441 MB): https://www.dropbox.com/s/4tg3yl7drvzs5o3/bod_ann_trailer.mp4
BoD plakat, logo i zrzuty ekranów (23MB):
Więcej materiałów:

O serii Return 2 Games

Return 2 Games to seria wyjątkowych gier typu mid-core, inspirowanych złotymi latami rynku gier PC. Docelowo w skład serii wejdzie 7 gier, każda inna jeżeli chodzi o gatunek i tematykę, ale wszystkie połączone tą samą wizją – chęcią tworzenia głęboko angażujących gier z niską barierą wejścia.

R2G czerpie inspirację z czasów wczesnych gier PC, kiedy twórcy nie bali się eksperymentować, definiowali nowe gatunki i tworzyli doświadczenia, które zapadły wszystkim w pamięć. Gry R2G starają się wciągać gracza do swojego świata już w ciągu kilku minut od uruchomienia. W sposób symboliczny poruszają znane i zawsze aktualne uniwersalne historie, takie jak konflikt dobra ze złem. Dzięki temu powinny przypaść do gustu nawet osobom, które nie grają już w gry tyle co kiedyś, które obojętnie przechodzą obok gier casual albo tym, którzy nie mogą zainwestować wystarczająco dużo czasu aby cieszyć się grami typu hardcore.

Oficjalna strona R2G: http://www.return2games.com

O Thing Trunk

Thing Trunk jest niezależnym studiem developerskim założonym przez trzech doświadczonych twórców gier: Macieja Biedrzyckiego (współzałożyciela Codeminion), Konstantego Kalickiego i Filipa Starzyńskiego (założycieli Twinbottles).

Po stworzeniu wielu udanych gier w swoich poprzednich firmach (w szczególności Saqqarah, Magic Match, Brunhilda, Phantasmat) zniesmaczeni kierunkiem w jakim zmierzały oczekiwania wydawców i dystrybutorów, postanowili opuścić rynek gier casual downloadable. Porzucili swoje poprzednie firmy i wspólnie założyli Thing Trunk, aby skupić się całkowicie na ambitnym, niedającym się wpisać w ramy pojedynczego rynku, pomyśle Return 2 Games.

Thing Trunk to niezależny producent gier z siedzibą w Warszawie. Zespół tworzy 6 utalentowanych osób pracujących na miejscu, które starają się udowodnić, że przy odpowiedniej ilości doświadczenia i szczerej pasji, tworzenie gier w jakości AAA jest możliwe nawet w tak małym zespole i przy budżecie typowym dla produkcji niezależnych.

Blog Thing Trunk: http://www.thingtrunk.com

Po więcej informacji i w sprawie wywiadów prosimy kontaktować się z Filipem Starzyńskim, press@thingtrunk.com